Uložit Uloženo

Hora Praděd s televizním vysílačem

Udělejte si výlet na nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy a Slezska. Vyrazte na horu Praděd (1492 m). Z vyhlídkové plošiny televizního vysílače budete mít Jeseníky jako na dlani. Mimochodem vrchol vysílače je nejvyšším pevným bodem v ČR. Tyčí se do nadmořské výšky 1637 m, čímž převyšuje i Sněžku. Tu můžete při dobré viditelnosti z rozhledny dokonce zahlédnout. 

Jak na Praděd?

Na Praděd vede několik různě náročných cest, takže si na své přijdou jak rodiny s dětmi, tak turisté, kteří chtějí nachodit co nejvíc kilometrů. Kudy tedy na Praděd?

Z Ovčárny na Praděd a k chatě Švýcárna

Na Ovčárnu se nejsnadněji dostanete z placeného parkoviště Karlova Studánka, Hvězda. Odtud to můžete vzít nahoru po svých, na kole nebo se vyvézt autobusem, který jezdí vždy v celou hodinu.

Na Ovčárnu se dá dojet i vlastním autem, ale parkovné je dražší, stojí 350 Kč na den (cena z roku 2020). Pokud chcete jet až nahoru, nenechávejte příjezd na poslední chvíli, buďte na parkovišti alespoň o 15 minut dřív a vyzvedněte si ve stánku povolení pro vjezd.

Dobré vědět: Doprava na Ovčárnu je kyvadlová, řízená semaforem a závorou. Nahoru se jezdí vždy v celou hodinu, dolů zase v půl. Nahoře není příliš parkovacích míst, nemusí se na vás vždy dostat. 

Z Ovčárny půjdete na Praděd po asfaltové cestě. Převýšení zvládnete i s kočárkem, nahoru statečně šlapou i cyklisté. Nevýhodou ale je, že kolem vás také velmi rychle prosviští ti, kteří už jedou dolů, včetně koloběžek, které si nahoře můžete vypůjčit. Dávejte proto pozor na děti, a pokud jdete se psem, mějte ho na vodítku.

Dobré vědět: Po cestě na Praděd choďte vlevo. Je to napsáno na cedulích i nakresleno na silnici. 

Prakticky celou cestu budete mít Praděd stále na očích. Nejtěžší výšlap vás čeká v závěru, ale není to nic šíleného. Ve vysílači je hotel, občerstvit se můžete v restauraci. Také se můžete podívat na rozhlednu, na kterou vás vyveze výtah. Doporučujeme vysílač celý obejít, z jedné strany je krásný výhled na skálu zvanou Petrovy kameny a Ovčárnu, z druhé zase uvidíte Dlouhé stráně a další hory Jeseníků.

Dobré vědět: Na Petrovy kameny se nedá vylézt. Jsou domovem jedinečných druhů rostlin a živočichů, proto je můžete obdivovat pouze z dálky.

Z Pradědu to můžete vzít ještě po červené k chatě Švýcárna, kde se dá najíst a posedět u krásného výhledu na Dlouhé stráně. Cesta je sjízdná i pro cyklisty, ačkoli je místy poměrně rozbitá a kamenitá. Stejnou cestou se pak vrátíte zpět na Ovčárnu.

Pokud si chcete výlet prodloužit, stavte se na Švýcárně a dejte si borůvkové knedlíky.Pokud si chcete výlet prodloužit, stavte se na Švýcárně a dejte si borůvkové knedlíky.

Tip pro pejskaře: Vezměte svému pejskovi vodu, cestou narazíte jen na jeden přírodní zdroj vody, a to navíc hned zkraje.

Počasí na Pradědu

Než vyrazíte na výšlap, podívejte se na aktuální předpověď počasí. Na Pradědu panuje drsné podnebí s průměrnou roční teplotou 1 °C. Neznamená to sice, že tady nezažijete krásný den plný sluníčka, ale raději mějte po ruce i teplé oblečení. 

Lajk od maminky Zuzany

Na vrcholek Pradědu vede asfaltová cesta, na výlet se klidně můžete vypravit i s miminkem v kočárku. Odměnou je opravdu nádherný výhled do krajiny, okolí vysílače je zdobené vyřezávanými pohádkovými soškami.

Nahoru